> tessels kerkblad

Tessels kerkblad

 
 

Dienst in Den Hoorn
Op 1e Pinksterdag, zondag 9 juni, wordt de dienst gehouden in de voormalige Doopsgezinde kerk in achter Diek 11 in Den Hoorn. In Den Burg is er ook dan geen dienst. Parkeergelegenheid is er op het parkeerterrein bovenaan de Stolpweg en bij supermarkt Goënga . Voor wie geen vervoer heeft naar Den Hoorn: probeer onderling vervoer te regelen. Lukt dit niet, bel dan even met George Jimmink tel. 310566 Hij regelt dan uw vervoer.

Fietstocht door Tine Witte
In de middag regende het nog, maar om 18.00 uur klaarde het op. Op de fiets en met de auto vertrokken we om 19.00 uur met ruim 30 zusters en broeders bij de kerk. We gingen naar Wezenspyk. Bij de kaasboerderij stonden Janine en Anton Witte al op ons te wachten. Samen liepen we naar het schapenmuseum in de schapenboet op het terrein. Die boet stond eerst in de Mars, maar is met steun van de Gemeente Texel verplaatst naar Wezenspyk voor het museum. Anton vertelde ons daar van alles over het houden van schapen. In het kaascafé dronken we koffie of thee. We kregen er een stukje boterkoek bij. Ook stonden er op sommige tafels kaasplankjes waar je van de kaas kon proeven. Tiny bedankte Anton en Janine met een envelop met inhoud en wat lekkers. Daarna vertrokken we weer richting Vermaning waar in het zaaltje nog een hapje en een drankje op ons stond te wachten. Rond half 11 zaten we daar gezellig bij elkaar. Een feestelijk einde van het zuster- en broederkringseizoen. (Foto’s zie website)

Te gast
In de Burghtkerk is deze zomer een expositie. Daarom is er even geen plaats voor de mooie quilt van Abraham en Sara onder de sterrenhemel (Genesis 15: vers 5). Deze quilt is gemaakt door een aantal zusters van de PKN, maar ook onze eigen zuster Coby ’t Hart heeft er aan meegewerkt. De quilt is tot in september te gast in onze Vermaning. Herman Boekel heeft de quilt prachtig opgehangen bij de kraak boven de aula. Het is een echte blikvanger geworden.

Vervolg van de Vooruitblik door Hans Marseille
Een mooi voorbeeld van een lichtvoetig en tegelijk gelovig lied is nummer 719 in ons liedboek. In dat lied wordt God geprezen en lof toegezongen. Het is de opbrengst van de schepping die in vele vormen wordt benoemd. Eerst som ik ze op, daarna leg ik uit waarom wij zo’n lied niet zouden schrijven.
1) God wordt gedankt voor de Oogst van dichtbij, de opbrengst van de boomgard en de volkstuin.
Maar ook voor de mensen die de oogst verzamelen.
2) God wordt ook gedankt voor oogst van overzee, die op markten verhandeld is, verzameld en verpakt door God-gegeven-mensen, die wij niet kennen en die wij nog nooit hebben gezien
3) God wordt ook gedankt voor de oogst die ver in de aarde verborgen ligt, zoals olie en ijzer, koper en steenkool. Ze moeten allemaal door mensen naar boven worden gebracht , bewerkt en verfijnd, maar het is God die ons daarvan voorziet.
4) God wordt gedankt voor de oogst van de wetenschap en dus ook voor de mensen die veelbelovende ontdekkingen en uitvindingen doen, zij scheppen de kansen voor een wereld die menselijker zal zijn en een toekomst die hoopvol is
5) God wordt gedankt voor de oogst van de liefde van alle mensen die strijden en dienen met geduld en vriendelijkheid, wat mag leiden tot vrijheid en gerechtigheid.
Wij zouden zo’n lied niet willen schrijven. Wie wil zonder voorbehoud God danken voor olie en steenkool waar we aan ten onder kunnen gaan? Sterker nog in 1952 kende Engeland een ramp door steenkool, die vele malen groter was dan onze watersnoodramp van 1953. The Great Smog of London begon met een grote mist die bleef hangen door windstilte. Deze fog nam de noxgassen van de kolencentrales van Londen op. Zodoende bleef de giftige gaswolk vijf dagen in de straten hangen. Churchill was op dat moment premier en zei slechts: ”It’s just fog, het trekt wel weer op” Maar als gevolg van deze kolendamp-mist zijn 6000 mensen gestorven. Kunnen wij dit lied nog wel zingen?
Theologisch gesteld: Kunnen wij God wel prijzen? Of anders: Kunnen wij met Pinksteren wel liedjes zingen waarin Jezus niet genoemd wordt?
Voor Brian Wren de schrijver van dit lied lijkt het me geen probleem dat Jezus niet genoemd wordt in dit lied, hij heeft nog honderden andere kerkliederen geschreven.

 

 

Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl