> activiteiten > de gollards

De Gollards

 
 

De koffiebijeenkomsten in de Gollards vinden in de regel plaats op de 3e woensdag van de maand

aanvang 10.00 uur

bestemd voor bewoners van het verzorgingshuis De Gollards en bewoners van Jan Dirksoord en de Opperwal

        *                           *                         *

 

Bijeenkomst in de Gollards door Tilly Dekker
Na lange tijd, want de Gollards is enkel maanden voor buitenstaanders op slot geweest, komen wij op 15 juli weer bijeen in de Carrousel. Helaas is niet iedereen aanwezig, vandaag met 6 zusters en 2 broeders. 
In het thema van vandaag staat de kermis centraal, zoals te zien is op de mooie uitnodiging, en op de plaats waar wij zijn, de Carrousel, in het middelpunt van de kermis. In Tilburg staat de grootste kermis van  Nederland, maar door de corona crisis , worden er nu alleen kleine kermissen gehouden en ook dat nog onder voorbehoud. Maar wij zitten in het “middelpunt” en beginnen deze morgen met het lezen van Lied 1: Grote God wij loven U, 3 coupletten en daarna Lied 8: Frisch als de morgen.  Het Bijbelverhaal wordt uitgebeeld op het flanelbord; Jezus in de Tempel; Jezus maakt ruimte voor wat hem lief is.
De naam kermis komt  oorspronkelijk van kerkmis of kerk-misse, , het religieuze feest voor een patroonheilige.  Het volk stroomde samen  om de patroonheilige te ere en om feest te vieren. De oudste kermis in Nederland dateert van 1023 in Wijk bij Duurstede, gehouden bij   de inwijding van de Sint Maartenskerk.
Wij delen onze ervaringen van en over de kermis van onze vroege jaren. Kermis stond voor licht, muziek, kleuren en spanning, zoals draaimolen, steile wand race, schiettent, kop van Jut, koperen Ko en nikkelen Nelis, en heel vroeger ook dansende beren en aapjes, die allerlei kunsten vertoonden. Ook aan de inwendige mens werd gedacht, poffertjes, oliebollen en zuur/kaneelstokken.
 Hierna luisteren wij naar 2 liedjes,  “Ik zou je het liefste in een doosje willen doen”, van Donald Jones en “Tante Julia” van Nico Haak.  Waarna wij nog een quiz doen over kermissen. Wij sluiten af met het lezen van ; “Er is een land van louter Licht”, en “Wat de toekomst brenge moge”.  Na een leerzame, gezellige ochtend , spreken wij af om op 16 september weer bij elkaar te komen.

 

 

 

 


 

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl