> activiteiten > studio

Studio

 
 

Studio door Hans Marseille

We praten over de aard van de mens. Ben ik goed genoeg? Voldoe ik aan uw verwachtingen? Waarschijnlijk niet want het kan altijd beter. Veel mensen gaan gebukt onder deze vragen. Ze vergelijken zichzelf met mensen die beter zijn. Bijvoorbeeld in gelijkenis van de wijze en dwaze maagden die wachten op de komst van de bruidegom.  Vijf meisjes zijn zo dom geweest om hun olielamp te laten branden. En nu de bruiloft begint is hun olie op. En zo kijkt iedereen naar ze: zonder olie ben je waardeloos. De gangbare gedachte is: Omdat er iets aan je ontbreekt, ben je niet goed genoeg en ontbreekt de reden voor je bestaan.  Dus hollen die vijf meisjes naar huis om olie te halen, maar daardoor komen ze te laat en komen ze er niet meer in. 
Nu had ik het geluk dat ik in de kerk zat toen Jan Glazema hier over preekte. Dit heb ik van hem onthouden: “Die meisjes zijn niet dom omdat hun olie op is, maar ze zijn dwaas omdat ze zichzelf vergeten zijn!” Vergis je niet: Het gaat erom dat je er bent, het gaat om je aanwezigheid. En het gaat er niet om wat je mist en hoeveel beter je nog had kunnen zijn.  
Er ging een schokgolf door de Burght. Janine, een jonge moeder die net alles had ingepakt en op het punt stond naar Zwolle te  verhuizen, zei tegen me: ”Deze gedachte neem ik mee.”
Iemand anders vertelde: Ik heb het van huis uit heel anders geleerd. Hij liet achterin zijn Statenvertaling de catechismus met  129 vragen en antwoorden zien. Ze zijn verdeeld over 52 zondagen, zodat je de catechismus in een jaar kunt behandelen. Het eerste deel van de catechismus gaat over de mens.  Op de tweede zondag luidt de laatste vraag of de mens de wet van God wel kan naleven.  Het antwoord daarop luidt: Nee, want ik ben van nature geneigd God en mijn naaste te haten. Op de derde zondag wordt hierop doorgegaan.  De vraag luidt: Heeft dan God de mens boos en verkeerd geschapen? Dit lijkt niet het geval te zijn.  Vervolgens komt het volgende probleem aan de orde: Waar kom dan de verdorven aard Van de mens uit voort?
Het antwoord luidt: Uit de val en de ongehoorzaamheid van onze voorouders Adam en Eva in het paradijs waar onze natuur zo verdorven is geworden dat wij allen in zonde ontvangen en geboren worden.
Weinig mensen zullen het zo hardop zeggen. Echter, als je krant openslaat, kun je wel eens schrikken en denken: Zou het dan toch waar zijn dat de mensen oliedom zijn?

 

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl