> activiteiten > rembrandtkring

Rembrandtkring

 
 

Rembrandt reis naar Leeuwarden op donderdag 14 maart door Hans Marseille
De reis
In het Fries museum bezoeken we de tentoonstelling over Saskia en de liefde in de gouden eeuw. We vertrekken met de boot van 10 uur en rijden dan met de auto naar Leeuwarden. Als we rustig aan doen, zien we om half twaalf de stad voor ons liggen. Onder het museum is de parkeergarage waar we willen parkeren. Om daar te komen maken we een kleine slinger door de stad. Onder het Wilhelminaplein is op donderdag genoeg ruimte. Als we aankomen kunnen we het beste met een kopje koffie in het museum beginnen. Wanneer we met meerdere auto’s gaan, kunnen we daar ook heel makkelijk op elkaar wachten.

Het bezoek
Van 12 tot 2 uur hebben we alle tijd om het museum te bezoeken. We komen voor Saskia, maar de tentoonstelling gaat ook over de liefde in de gouden eeuw. Daarom zijn er veel grote huwelijksportretten te zien van man en vrouw als echtgenoot. Ook worden huwelijks-ringen, huwelijks-penningen, huwelijks-harten en huwelijks-handschoenen uitgelicht. Dan zijn er ook nog kinderportretten te zien, want het krijgen van een kind werd gezien als de bekroning van je huwelijk. Deze tentoonstelling is de aanleiding om op reis te gaan, maar het museum is veel groter. Tot de vaste collectie behoort de geschiedenis van Friesland (Waartoe Texel ooit ook behoorde) en het Friese verzet in de Tweede Wereldoorlog. Iedereen kan er op zijn/haar gemak door heen wandelen.

Het middagprogramma
Om twee uur treffen we elkaar weer in de centrale hal, bij de museumshop. Daar spreken we af wat we verder gaan doen. Ik stel een keuzeprogramma voor met de volgende twee mogelijkheden.
1) Voor wie van al het moois smakelijk wil bekomen, staat de naastgelegen horeca klaar. Bruisend aan het Ruiterskwartier, of groots aan het Zaailand.
2) Voor wie wil zien waar Saskia heeft gewoond en geleefd, maken we een wandeling door het hart van de stad. We lopen langs haar geboortehuis, de kerk waar ze gedoopt is, de gevangenis en de kanselarij van haar vader. De kleine wandeling is korter dan 2 km, de lange wandeling is langer dan 3 km

De terugreis
Of we de boot van half vijf halen weet ik niet zeker, maar de boot van half zes kunnen we makkelijk halen

Nog even alles op een rijtje: Eerst de tijden, dan de kosten.
We vertrekken met de boot van 10 uur en komen voor het avondeten thuis. Omdat we samen reizen is het vervoer goedkoop. Maar het lijkt me wel goed om de kosten te delen en de chauffeur voor de boot, benzine en parkeren te betalen. (parkeren kost in Leeuwarden nooit meer dan 8,75 voor 24 uur) Het museum is duur: 12 euro, maar voor mensen met een museumkaart is het gratis. De consumpties zijn afhankelijk van je eigen keuze. Een kopje koffie is overal even goedkoop, erwtensoep bij de Hema om de hoek van het museum kost 3,85. En brood van huis mee misstaat niemand.

 


 

 


 

 

Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl