> activiteiten > bijbelleesuur

Bijbelleesuur door Hans Marseille

 
 

 

                                                        liturgisch bloemschikken

  Iedere woensdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur in het zaaltje

 *            *            *

We lezen de Naardense vertaling van Pieter van Oussoren en lieten ons in het boek Prediker vers 10 hoofdstuk 4 verrassen door een woord:
“ Want als zij (twee mensen) vallen, dan helpt de één zijn gabber opstaan, maar wee de eenling die valt en er is geen tweede om hem te doen opstaan”
Het was de allereerste keer dat wij dit woord tegenkwamen. Gabber komt natuurlijk uit het Jiddisch en Bargoens maar doet ook denken aan de jeugdcultuur van 20 jaar geleden. Verder is het een woord dat wij niet gebruiken. 
Toch begrijpen we vers 10 wel door de zin die er aan vooraf gaat en die erna komt. Eigenlijk wordt er drie keer gezegd dat het niet goed is dat de mens denkt dat ie het wel in z’n eentje kan.
Vers 9: “Je kunt maar beter met z’n tweeën zijn dan alleen. Want samen bereik je meer dan in je eentje.” En in vers 11 lezen we: “Als twee mensen samen slapen, blijven ze lekker warm. Maar als je alleen slaapt, krijg je het koud.” 
Met andere woorden, gabber is iemand met wie je samen bent. Het woord zou ik vertalen met makker, kameraad, vriend, maatje. In geen enkele andere Nederlandse bijbelvertaling lees je ‘gabber’. In de vertaling van 1951 wordt het woord metgezel gebruikt, in de vertaling van 2004 gaat het over twee vrienden. Maar Pieter van Oussoren schrijft doodleuk gabber op. In de Hebreeuwse bijbel las hij GBR en waarschijnlijk wilde hij die drie letters in zijn vertaling vasthouden: GaBbeR ! Is het niet verwarrend? Zoals gezegd kennen we het woord gabber ook uit de jeugdcultuur. Er zijn muziekfestivals waar duizenden gabbers elkaar ontmoeten. Er hoort een harde snelle muziek bij, een kledingstijl (trainingspak en bomberjack), en haardracht die kaal of opgeschoren is. De gabber-cultuur is in Rotterdam begonnen en heeft zich via andere steden nu verplaatst naar de provincie. Wanneer je met ‘Gabber’ wordt aangesproken dan hoor je er helemaal bij. Wie geen echte is, maar het wel wil zijn, die wordt  een zwabber genoemd.

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl