> activiteiten > dopers zaaigoed

Dopers zaaigoed door Hans Marseille

 
 

                                                         Onze boet in de Hemmer

 

Vroeger hadden mensen idealen. Bijvoorbeeld in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Ze zagen een betere wereld voor alle mensen en wilden daar graag hun steentje aan bijdragen. Eén van die mensen was ds. Frits Kuiper. Terwijl onze tijd arm aan idealen is, geloofde hij nog in ‘bevrijding’. Terwijl het er tegenwoordig op lijkt dat iedereen iedereen wantrouwt,  beschrijft hij drie gestalten van onze bevrijding; één van hen is Lenin.
In oktober 1922 reisde Frits Kuiper naar Rusland. Op dat moment studeerde hij theologie om later dominee te kunnen worden. We lezen de brieven die hij vanuit Kazan naar zijn ouders schreef. Hij was onder ander aanwezig bij de begrafenis van Lenin.
Ruim vijftig jaar later, in 1974 publiceert Frits Kuiper het boekje: “Een drieluik van onze bevrijding”. 
Op het rechter paneel schildert hij Vladimir Lenin; de held van de Russische Revolutie. Hij heeft de Russen van hun tirannieke Tsaar bevrijd.   Lenin's broer Alexander had eerder een aanslag gepleegd maar die poging mislukte en Alexander moest het met de doodstraf bekopen.  Je zou de Russische Revolutie als persoonlijke wraak van Lenin op de familie Romanov kunnen zien. Maar volgens Frits Kuiper  wilde Lenin het Russische volk de vrijheid teruggeven. Ze zouden die krijgen nádat de dictatuur van het proletariaat het bevrijdende werk zou hebben gedaan. Helaas is dat er nooit van gekomen. 
Het verbaast me wel dat Frits Kuiper deze wrede man noemt in het driemanschap van de vrijheid:
Barth(theoloog)- Rosenzweig (filosoof) -Lenin(?). In elk geschiedenisboek kun je lezen hoe hij vanaf het begin geweld gebruikte om aan de macht te komen en die te houden.  Duizenden mensen hebben daarvoor het leven moeten laten. Dat het onder Stalin allemaal nog erger werd, kan geen excuus voor Lenin zijn.
Frits Kuiper ziet de geschiedenis in een  wijder perspectief.  Voor hem is Lenin degene die de wereld heeft verlost van de (zogenaamde) christelijke Keizers. Nadat de christelijke keizers van Rusland waren verstoten, vielen ook de Oostenrijkse en Duitse keizers als dominostenen om. Het zou niet lang meer duren voor de Engelse koning ook afstand zou moeten doen van de titel: “Keizer van India”.  Voor Frits Kuiper is dit allemaal te danken aan Vladimir Lenin.  
Wat hem betreft had Lenin nog wel even mogen doorgaan met zijn vrijheidsstrijd. Want voor Frits is de titel ‘bij de gratie Gods’ (die nog steeds wordt gebruikt door allerlei koningen en koninginnen) een misbruik van Gods naam. 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl