> activiteiten > zusterkringen

Zusterkringen

 
 

Avondkring in de middag 

Op woensdag 26 februari werd het programma na de pauze verzorgd door ds. Hans Marseille. We spraken over allerlei aspecten van een uitvaart: begraven of cremerem, wat voor kist of iets anders, met bloemen of kaarsen of allebei, met muziek van een een cd of live of zingen van liederen, condoleren vooraf of na afloop, enz. Dit leidde tot een levendig gesprek met het ophalen van de begrafenis van een ouder of grootouder. Het is heel belangrijk om vooraf rustig over deze punten te spreken met familieleden. Dan kan het gaan zoals jij dat wil. Het was een levendige, boeiende middag. 

 

Oudere zusterkring door Tilly Dekker

Op 3 maart komen wij vanuit alle windstreken naar het zaaltje van de D.G. kerk voor onze vaste maandelijkse bijeenkomst. Via een smal looppad kan je bij de kerk komen ivm de werkzaamheden in de Kogerstraat.   De opkomst is deze keer niet groot, er zijn nl.3 afmeldingen. Voor dat Ds. aan het programma begint, discussiëren  wij over de drukke Paasweek, waarin de vaste dinsdagmiddag  samenvalt met de Paasmaaltijd. Wij besluiten onze middag te verzetten naar 14 april.
Wij zingen lied  247, “Blijf mij nabij, wanneer het duister daalt,”, alle verzen.   Ds. heeft vandaag als thema gekozen , “ Het syndroom van Charles Bonnet” .  Dit syndroom komt voor bij geestelijk, gezonde mensen, meestal wel wat ouder en soms slechtziend.  Zij zien dingen  die er niet zijn, bv droombeelden.  Niet te verwarren met hallucinaties.   Charles Bonnet , geboren in 1720 in Genevè ontdekte  deze aandoening in 1769 bij zijn opa, die slecht ziend was.  Ook in de bijbel komen vaak dromen voor, maar dat zijn boodschappen van God.  Zoals in de bijbel ; boek Daniël, waarin Daniël een droom vertelt aan Nebukadnessar. Tussendoor leest Gré een gedicht uit de bundel van Willem Wilmink; “Opa” ,  Bij de tijd blijven,  uit de tijd gaan .  En dan is er koffie, met een traktatie van Tine en Janna .  Het syndroom van Charles Bonnet is een  neurologische aandoening, die zich op latere leeftijd openbaart.  Veel alleen zijn, geen energie hebben, er niet meer op uit gaan, niet meer lezen of Tv kijken.  Kunnen dan beelden zien, die er niet zijn,  maar die ook weer snel weg gaan. Ook bij drugs en  medicijnengebruik kan het optreden.   Eén van de zusters heeft het bij een familielid mee gemaakt en kan ons er veel over vertellen . Een heel interessant onderwerp en leerzame middag die wij afsluiten met het zingen van Lied 218: Dank U , voor deze nieuwe morgen, alle verzen.
Pas goed op jezelf en neem geen risico’s

 

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl