dg texel > activiteiten > studio

Studio

 
 

Studio door Hans Marseille
Wie met een studie begint, weet nooit precies waar je uitkomt. Dat is ook zo als aan een nieuw boek begint. Natuurlijk lees je eerst de achterflap, dan nog weet je niet de weg waarlangs het boek je meeneemt.
Met Studio bestuderen we het boek: “Verslaafd aan God”. Op de achterkant lezen we:
Veel mensen zijn verslaafd aan een God die gelukkig maakt en de leegte in hun ziel opvult…. Rollins betoogt daarentegen dat aanvaarding van leegte en niet-weten de kern is van christen-zijn. Bevrijding van de verslaving wordt mogelijk wanneer het ‘niets’ als grond van het bestaan wordt erkend in plaats van ontvlucht… Tot zover de achterflap.
Lezend zijn we nu op bladzijde 87 beland, waar Rollins betoogt dat we alleen de hemel kunnen ontdekken, door de aarde te omarmen. Het begrip ‘leegte’ lijkt plaats te maken voor het begrip ‘aardsheid’  of ‘alledaagse-wereldsheid’. 
Peter Rollins citeert daarbij uit een brief van Dietrich Bonhoeffer aan zijn vriend Eberhard Bethge.
“Later heb ik ervaren en ik ervaar het tot op dit moment, dat je pas leert geloven als je midden in de aardsheid van dit leven staat… als je aards leeft, dus met alle taken en problemen, successen en mislukkingen, met alle ervaringen en twijfels; want dan geef je je helemaal over aan God”
(Deze zinnen zijn geschreven op 21 juli 1944 terwijl Dietrich Bonhoeffer zat opgesloten in de gevangenis van Tegel/ Berlijn en de aanslag op Hitler mislukt is.)


 

 

  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl