dg texel > activiteiten > dopers zaaigoed

Dopers zaaigoed door Hans Marseille

 
 

                                                         Onze boet in de Hemmer

Waar denk je aan bij God? Veel mensen geven als antwoord: Licht en liefde. Anderen zeggen: Rechtvaardigheid of Schoonheid. De volgende vraag is dan: Als je bij God aan liefde en rechtvaardigheid denkt, wat betekent dat voor de mens? Hoe wil je leven als je zegt dat God Liefde is? En hoe wil je leven als je zegt dat rechtvaardigheid als eerste bij God hoort?
Om je relatie met God te omschrijven kiest Yvonne Hiemstra een heel ander woord, namelijk: Huiver Huiver? Maar dat is helemaal geen positief woord! Huiver is onzeker en angstig. Huiveren is terugschrikken, terugdeinzen. En huiverig doet denken aan griezelig, weifelend en sidderend. En wat zegt het woord ‘huiver’ over God? Hoe is God, als je in huiver tegenover God staat? Dan is God anders. In elk geval anders dan ik ben. Vreemd, ongrijpbaar, niet direct in te passen in mijn systeem.
In haar boek ‘Voetangels en klemtonen’ vertelt ze een eigen ervaring met ‘huiver’. Ze gebruikt het woord ‘verlegenheid’ om haar huiver te omschrijven. Het gebeurde in de tijd dat ze als predikant bevestigd zou worden. In het bevestigingsritueel knielt de aanstaande dominee. Dit vooruitzicht riep weerzin bij haar op. Een knielende houding was wel het tegenovergestelde van haar ideale zelfbeeld. Zij wilde leven als een zelfbewuste en zelfstandige vrouw en daar past knielen niet bij.
Waarvoor huiveren wij nog? Voor de sterrenhemel? Voor een overweldigende natuur ervaring? Voor een onbekend schilderij van Rembrandt? Voor een liedje van Schubert waar iedereen om lachen moet? Voor bootvluchtelingen die verdwaasd aan land stappen? Voor de dood? 
In het crematorium van Schagen hoorde ik zeggen: “het ging gewoon te goed, zo mocht het niet zijn..” Er ging een huivering door de andere hoorder heen.
Yvonne Hiemstra stelt dat ‘knielen’ een menselijke oefening is in de omgang met God. Niet door het te willen verklaren, maar door het allereerst te doen. Daarmee erken je de aanwezigheid van het Heilige in je leven. Je toont je bescheiden en voorkomt dat je het Godsbegrip niet gaat vermenselijken of gebruikt ten eigen bate. Dankzij onze huiver voor God bezitten we God niet. Dankzij onze huiver voor God kunnen we God steeds als nieuw ontmoeten.

  


 


 


 

 

 

  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl