dg texel > activiteiten > zusterkringen

Zusterkringen

 
 

 

Paasmaaltijd

 

Op dinsdag 27 maart is de paasmaaltijd gehouden. Er waren ruim 45 zusters en broeders aanwezig, waaronder 7 uit Den Helder, opgehaald en weer naar de boot gebracht door Jaap en Fer. De maaltijd begon met soep, gemaakt door Tiny en Anneloes. Daarna kreeg iedereen een bordje met een slaatje gemaakt door Tiny, Nel en Cees. De broodmaaltijd werd afgesloten met een beker fruit/bowl. De liturgie werd verzorgd door Mies, Tiny, Maarten en Anneloes. Het thema was 'de levensboom' en het licht. De collecte bij de uitgang was voor de federatiekas als tegemoetkoming in de kosten voor dan de maaltijd. Van de zusters en broeders uit Den Helder ontvingen we ook een mooie gift hiervoor.

 

 

 

Zusterdag Dopersduin

 

Op dinsdag 10 april gingen we met 6 Texelse zusters naar Dopersduin voor een zusterdag voor alle zusters van heel Noord Holland. Er waren 88 zusters aanwezig, een hele goede opkomst. De organisatie was in handen van de zussen /zusters Mia Krommenhoek-Laan en Erica van Harlingen-Laan. Na het inschrijven en een kopje thee of koffie kwamen we in het kerkje van Dopersduin samen om te luisteren naar da. Hanneke van der Sluis-Van der Korst over het thema ‘Een ander verhaal? Vrouwen lezen de Bijbel’  De slotvraag was: zouden jullie een eigen Bijbel geschreven vanuit het oogpunt van vrouwen willen?. Daar zijn wel eens pogingen voor gedaan. Wij vonden het niet zo nodig. Je moet de verhalen uit de Bijbel zien in de tijd waarin ze ontstaan zijn en ze niet vertalen naar onze tijd. Na de lunch met lekkere soep en brood zijn we in de omgeving van Dopersduin gaan wandelen. Anderen gingen lekker op het terras zitten. Het weer was uitstekend. Na nog een afsluiting in het kerkje, dronken we buiten in het zonnetje nog een kopje thee, waarna we weer naar Texel terug reden. We hopen dar er volgend jaar weer een zusterdag komt. Het was erg gezellig om weer veel oude bekenden terug te zien en om zo met heel veel zusters samen te zijn.

 

 

Avondzusterkring

 

 

 

 

 

 

Op 25 april was de laatste avondkring van dit seizoen. Tevens de laatste avondkring in de avond.

 

In september gaan wij in de middag verder: de 4e woensdag van de maand van 14-16 uur.

 

Deze avond kwam Kim Kruk, van de juwelierszaak die vroeger van Margriet en Martin Tromp, was om te vertellen over goud. Hij vertelde over het edelmetaal, de geschiedenis ervan, de Bijbelverhalen waar goud in genoemd wordt, de waarde, de verwerking, verschillende legeringen om geel- of witgoud te maken en al wat daar nog meer bij komt kijken. Daarna kwamen er vele vragen, ook over diamanten, zilver. Hij legde het allemaal duidelijk en voor ons heel goed te begrijpen uit. We hebben er veel van opgestoken. Een fijne avond.

 

 

 

Middagzusterkring door Hans Marseille

 

Op de middagzusterkring gaat het over schapen. Hier alvast een voorproefje over de mensen die leven van de schapen.
Piet A. Bakker schreef het boek: ‘De Texelaar’ over de geschiedenis van het Texelse schaap. 
Hij schreef het boek om jongeren enthousiast te maken voor de schapenfokkerij. De kennis moet behouden blijven voor het eiland. Als de vakkennis verloren gaat, verdwijnt het schaap uit het Texelse landschap. Dat zou een ramp zijn. “Maar dat doe ik nooit meer, zegt Piet Bakker. “Schapenboeren moeten geen boekenschrijven. Ik ben een man van buiten, van natuur en ruimte, een filosoof, die een leven lang heeft gekeken naar dingen die mee kunnen in de toekomst…”
                            
Frank Gorter zijn gedachten staan nooit stil. Toen ik hem opzocht in het VU-ziekenhuis vertelde niet alleen een beetje over zijn hart, maar nog veel meer over de bloeiende Japanse Kers in de ziekenhuistuin, zijn verbazing en dank vanwege de kaarten per post, de boosheid van sommige patiënten, de inzet van het personeel, kortom de dynamische wereld om hem heen.
Frank vertelt makkelijk en is ook gek van schapen. “De fascinatie zit bij mij in de genen. Die heb ik meegekregen van mijn overleden oom Han. Toen ik eenmaal een lammerij had meegemaakt dacht ik: dit is mijn leven. Ik ben zelfs schaapherder in de buurt van het Franse Roquefort geweest. Ik hoedde daar 1300 schapen. Met maar één hondje…”
Willem Goënga en Aad van Heerwaarden zijn de namen van de slagers die het Texelse lamsvlees bekend hebben gemaakt. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, vind slager Aad van Heerwaarden wél dat hij gevoel heeft voor ‘zijn’ dieren: “Mijn gevoel voor de dieren is te groot om het slachten fabrieksmatig aan te pakken. Het laatste kwartiertje van het lammetje moet rustig verlopen. Want stress is funest. Voor het lam zelf, en voor de kwaliteit van het vlees….” Willem Goënga is er voor gaan zorgen dat de mensen meer eten dan alleen het lamsvlees dat direct aan de ribben van het schaap zit. Maar ook de lever, de zwezerik, de pootjes, de nek, de schouder en de bout.
Anton Witte, Willem Roeper en Sjef Beers maken allemaal iets bijzonders van schaap. Sjef Beers zit in de handel. De wol die hij van de boeren koopt gaat naar het Belgische textielstadje Verviers. De gewassen wol komt terug naar Texel en wordt verwerkt in dekbedden, kussens en futons. Maar het brengt steeds minder op. Sjef vraagt zich af hoelang nog. “Misschien gooien ze het straks wel weg” Anton Witte gelooft heilig in de smaak van (schapen)kaas. “Laatst heb ik nog gelezen dat er iets in kaas zit dat verslavend werkt”. Anton heeft voor de Wezenspyk een opvolger gevonden, die het bedrijf zal voortzetten. Willem Roeper geeft hoog op van de kwaliteit van schapenmelk. “Er zit geen cholesterol in, het is lichter verteerbaar dan koeienmelk, het heeft een hoger eiwitgehalte en het smaakt ook nog lekkerder” Het schapenijs van Willem Parel is landelijk bekroond.
Renske van de Tempel van boerderij de Noorderkroon en Kees de Waal weten de waarde van skéépe ook goed in te schatten. Renske van de Tempel gebruikt het vet van de schapenwol voor crème voor handen, voeten en gezicht. “Tussen de schapen vloeit de stress van alledag weg” Met haar cremès verkoopt ze niet alleen het vet van de schapenwol maar ook die suggestie. Kees de Waal verkoopt graag wat de mensen willen. Schapen in soorten en maten. Pluche schapen, schaapjes van steen of hout, grote of kleine schapenschilderijen. Alles bijelkaar meer dan 20 verschillende schapenartikelen.
Zelf vindt Kees er eigenlijk niks aan: “Het is gewoon handel.” Trouwens als hij zijn winkel op de Veluwe had, dan denk ik dat hij ook schapen zou verkopen, maar dan Veluwse schapen.
 


 

 

 

  

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

  

 
 

 

 

  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Texel
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl